De afdeling Maag Darm Lever ziekten werkt nauw samen met de Stichting Opsporing Erfelijke Tumoren (STOET) die vanuit Leiden opereert. Patiënten met poliepsyndromen en erfelijke aanleg voor darm- en pancreastumoren kunnen hier terecht. Dit betreft onder andere de volgende ziektebeelden; P16-geassocieerde
Pancreastumoren, Lynch syndroom en Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP).
Team
Prof. Dr. J.E. van Hooft
Dr. A.M.J. Langers
Prof. Dr. M.E. van Leerdam
De afdeling voert internationaal gerenommeerd onderzoek uit om deze ziektebeelden beter te begrijpen, beter op te sporen en te behandelen. Uw medewerking in de voortzetting van dit belangrijke onderzoek door bloed en eventueel weefsel af te staan voor onderzoeksdoeleinden wordt zeer op prijs gesteld.
Inflammatoire darmziekten vormen een speerpunt binnen de afdeling Maag, Darm en Leverziekten (MDL). Het IBD team van het LUMC is een multidisciplinair team bestaande uit MDL-artsen, chirurgen, IBD verpleegkundig specialist en diëtisten. Voor adolescenten is er een zogenaamde 'transitiepoli' in samenwerking met de kindergeneeskunde waar patiënten van 17-18 jaar begeleid worden in de overgang (transitie) naar de volwassen zorg. De missie van onze IBD groep is patiënten met inflammatoire darmziekten zo goed mogelijk te behandelen en zo breed mogelijk te begeleiden. Hiertoe staan ons de nieuwste middelen ter beschikking voor zowel behandeling als diagnostiek.
Team
van den Berg-Zuiddam, IBD verpleegkundig specialist
Gerretsen, IBD verpleegkundig specialist
P.W.J. Maljaars, MDL-arts
A.E. van der Meulen – de Jong, MDL-arts
Theeuwen, IBD verpleegkundig specialist
P.W. Voorneveld, MDL-arts
Contact
Een afspraak met de verpleegkundig specialist IBD
Het spreekuur van de verpleegkundig specialist verloopt volgens afspraak.
Afspraken inplannen of verzetten
Een afspraak inplannen of verzetten kan via het secretariaat geregeld worden.
Het secretariaat is op werkdagen bereikbaar tussen 09:00-11:00 en tussen 14:00 en 15:30 op telefoonnummer 071-5263575 keuze 1. U kunt ook via mijnLUMC inloggen en een e-consult aanmaken voor maag- darm- leverziekten met daarin uw vraag.
Contact met de verpleegkundig specialist
Indien u klachten heeft, (medische) vragen of een herhaalrecept nodig heeft dan kunt u via mijnLUMC inloggen en een e-consult aanmaken voor MDL IBD met daarin uw vraag. Deze komt bij de verpleegkundig specialisten terecht en wij proberen deze binnen 2 werkdagen te beantwoorden of wij bellen u. Als het e-consult niet lukt dan kunt u ook het poli secretariaat bellen op werkdagen tussen 09:00-11:00 en tussen 14:00 en 15:30 via 071- 5263575 keuze 1.
Spoedeisende klachten:
Binnen kantoortijden kunt u voor spoedeisende medische klachten, spoedeisende medische vragen of koorts boven 38,5 graden Celsius bellen met de poli MDL op telefoon 071-5263575 keuze 2.
Buiten kantoortijden kunt u voor uw spoedeisende klachten bellen met het LUMC en vragen naar een dienstdoende MDL arts via Telefoon 071-5269111.
Of u belt de poli MDL 071-5263575 keuze 2 en dan wordt u doorgeschakeld naar de spoedeisende hulp.
Receptenlijn:
Sommige herhaalrecepten verlopen via uw huisarts. Voor herhaal recepten die niet via uw huisarts lopen kunt u via mijnLUMC een e-consult aanmaken voor een herhaalrecept. Wij maken dat binnen een aantal werkdagen voor u in orde.
Polikliniek Endoscopische behandeling van vroegcarcinomen
Team:
Dr. J.J. Boonstra, MDL-arts
Prof. Dr. J.C.H. Hardwick, MDL-arts
Dr. K.V. Basiliya, MDL-arts
Polikliniek Leverziekten en levertransplantatie
Leverziekten vormen een speerpunt binnen de afdeling. Er zijn meerdere spreekuren per week van de specialistische polikliniek leverziekten. Deze spreekuren worden verricht door MDL-lever specialisten en MDL-artsen in opleiding onder supervisie van een specialist. Op de leverpolikliniek worden vooral patiënten met chronische leverziekten behandeld. Ook is er veel ruimte voor nieuwe patiënten, verwezen door de huisarts of andere specialisten. Er is bijzondere aandacht voor auto-immuunhepatitis, virale hepatitis, cirrose en leverfalen. Hier zijn wekelijks aparte poliklinieken. Wij streven ernaar om patiënten met chronische leverziekten en recent gediagnosticeerde leverziekten zo goed en efficiënt mogelijk te behandelen.
Naast de spreekuren van de polikliniek leverziekten zijn er vijf specialistische levertransplantatie spreekuren per week. Het levertransplantatieteam van het LUMC is een multidisciplinair team bestaande uit MDL-artsen, transplantatiechirurgen, verpleegkundig specialisten, een physician assistant en transplantatieanaesthesisten. Daarnaast werken wij nauw samen met diverse andere specialismen, zoals de radiologie, hartziekten, infectieziekten, psychiatrie, diëtetiek en maatschappelijk werk. Wij streven er binnen het levertransplantatieteam naar de patiënten zo goed mogelijk te behandelen en begeleiden. Hierbij staan de nieuwste geneesmiddelen, behandelmethodes en diagnostische methodes tot onze beschikking.
Team:
Dr. M.J. Coenraad, MDL-arts
Dr. R. van Dijk, MDL-arts
Prof. Dr. B. van Hoek, MDL-arts
J. Spek-van den Ing, verpleegkundig specialist
Drs B.N. de Ruiter, MDL-arts
Dr. M.E. Tushuizen, MDL-arts
Telefoon: 071- 526 52 16 of 071-526 91 11 en vragen naar pieper #99540
Elke vrijdagochtend is er een multidisciplinair spreekuur voor patiënten met een tumor in de lever waarbij de nodige onderzoeken en behandelingen volgens een speciale ontwikkeld gestandaardiseerde schema worden afgesproken en verricht, een zogenoemde 'zorgpad'. Dit spreekuur wordt gedaan door een maag-darm-leverarts, oncoloog, chirurg, interventieradioloog en specialistisch verpleegkundige waardoor het mogelijk is dat u meerdere specialisten op dezelfde dag te spreken krijgt. Op deze polikliniek wordt binnen de kortst mogelijke tijd een definitieve diagnose en behandelplan opgesteld door nauwe samenwerking van bovengenoemde specialisten en zo mogelijk combineren van verschillende onderzoeken op een dag.
Vaak al bij het eerste consult wordt een contrastecho gemaakt door de radioloog. Er wordt ernaar gestreefd om binnen drie weken na verwijzing de eerste behandeling te laten plaatsvinden.
Team:
Dr. M.J. Coenraad, MDL-arts
Dr. R. van Dijk, MDL-arts
Jiske van den Heuvel, verpleegkundig specialist
Prof. Dr. B. van Hoek, MDL-arts
Drs B.N. de Ruiter, MDL-arts
Dr. M.E. Tushuizen, MDL-arts
Voor vragen betreffende primaire levertumoren of het Centrum voor Levertumoren kunt u zich wenden tot dr. M.J. Coenraad, MDL-arts of Jiske van den Heuvel, verpleegkundig specialist via het emailadres levertumoren@lumc.nl of via de polikliniek MDL tel 071-526 3575.
Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek
Het LUMC Maag- Darm- Levercentrum levert niet alleen patiëntenzorg volgens de huidige standaard, maar richt zich ook op het ontwikkelen van de kankerzorg van de toekomst.
U bent als patiënt direct betrokken bij klinisch onderzoek in het LUMC Maag- Darm- Levercentrum. Door deelname aan behandelstudies kunt u toegang verkrijgen tot de nieuwste geneesmiddelen en behandelmethodes. Dit gebeurt natuurlijk op een verantwoorde en gecontroleerde manier.
Wetenschappelijk onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door deelname van patienten en gezonde donoren aan de MDL biobank. Een biobank een opslag van gegevens en lichaamsmateriaal voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek.
Op onze endoscopieafdeling worden verschillende diagnostische en therapeutisch endoscopieën uitgevoerd. Hieronder volgt de patiënten informatie voor de standaard onderzoeken. Onder het kopje ‘diagnostiek en behandeling’ staat de volledige lijst met patiënten folders met ook meer specifieke onderzoeken en behandelingen.
Bij een gastroscopie (Latijn: gaster = maag) wordt het slijmvlies en de beweging (peristaltiek) van de slokdarm, maag, en twaalfvingerige darm onderzocht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een gastroscoop (een voor gastroscopie geconstrueerde endoscoop) die via de mond wordt ingebracht. Om de kokhalsreflex te verminderen wordt er met een spray (xylocaïne) de keel verdoofd.
Endoscopie betekent van binnen kijken . De benaming van het onderzoek wordt aangepast aan het orgaan waarin gekeken wordt. Zo heet inspectie van de hele dikke darm "coloscopie" (ook wel colonoscopie genoemd) en het verwijderen van een poliep in de darm "poliepectomie". Een coloscopie duurt ongeveer 45 minuten. Deze tijdsindicatie is echter een gemiddelde; het is heel goed mogelijk dat het onderzoek soms iets langer duurt.
Doel van het onderzoek
Het doel van het onderzoek is om eventueel aanwezige afwijkingen in de dikke darm op te sporen en indien mogelijk ook te behandelen. Indien u klachten heeft (bijvoorbeeld bloed bij de ontlasting), kunnen we na het onderzoek uitleg geven over de eventuele oorzaak hiervan.
Naast het opsporen van afwijkingen in de dikke darm (en daarmee vaak ook de oorzaak van uw eventuele klachten), is het soms ook mogelijk om bij de scopie meteen een behandeling toe te passen, bijvoorbeeld door het verwijderen van een poliep.
Bij een sigmoïdoscopie wordt via de anus het slijmvlies van de eerste helft van de dikke darm onderzocht, inclusief de endeldarm (rectum) en sigmoïd (het voorlaatste, S-vormige gedeelte van de dikke darm). Het vooraf spoelen van de darmen is minder noodzakelijk en het is minder belastend in vergelijking met een colonoscopie waarbij geen slaapmiddelen of pijstillers gebruikt hoeven te worden.
Bij een rectoscopie wordt via de anus het slijmvlies van de endeldarm (rectum) onderzocht. De endeldarm wordt 30 minuten van tevoren met een klysma schoongespoeld.
Videocapsule-endoscopie (VCE) is een vorm van endoscopie van het maag-darmstelsel waarbij met behulp van een speciale capsule (die het formaat van een pil heeft) de darmen van binnen kunnen worden bekeken. De capsule bevat namelijk een camera, die afbeeldingen van het maag-darmkanaal maakt. De capsule maakt een grote hoeveelheid foto's, zodat dat er een film-opname ontstaat van achtereenvolgens de slokdarm, maag en in het bijzonder de dunne en dikke darm. Vooral de dunne darm is met andere onderzoeksmethoden slechts beperkt te onderzoeken. Deze onderzoeksmethode is vooral geïndiceerd wanneer er een verdenking is op afwijkingen van het slijmvlies van de dunne darm. Klachten die aanleiding kunnen geven tot de aanvraag van VCE zijn: onbegrepen bloedverlies uit het maag-darmkanaal, evaluatie van bekende (chronische) aandoeningen (ziekte van Crohn, coeliakie, erfelijke poliep-syndromen) of verdenking van tumoren van de dunne darm (carcinomen of lymfomen).
Dubbelballon-enteroscopie
Dubbelballon-enteroscopie, ofwel DBE-techniek biedt de mogelijkheid om de gehele dunne darm endoscopisch te onderzoeken met alle mogelijkheden van dien. Dit omvat, behalve de mogelijkheid biopten te nemen en afwijkingen te markeren, ook de mogelijkheid om te behandelen, bijvoorbeeld het verwijderen van poliepen, het behandelen van bloedingen en het oprekken van vernauwingen.
Ballon geassisteerde enteroscopie kan via de mond of via de anus uitgevoerd worden, afhankelijk van de verwachte plek van de afwijkingen. Klachten die aanleiding kunnen geven tot de aanvraag van een ballon geassisteerde enteroscopie zijn: onbegrepen bloedverlies uit het maag-darmkanaal, verwijdering van poliepen (bij erfelijke poliep-syndromen) of verdenking van tumoren van de dunne darm (carcinomen of lymfomen).
Echo-endoscopieBij een echo-endoscopie is er op het uiteinde van de endoscoop een echoapparaatje geplaatst. Dit apparaatje zendt onhoorbare geluidsgolven uit. De echo's van deze geluidsgolven weerkaatsen in het lichaam. Na weerkaatsing worden de echo's van de geluidsgolven opgevangen en omgezet in zichtbaar beeld op een monitor. Doordat de geluidsgolven diep in het weefsel doordringen, is het mogelijk informatie te krijgen over diepere lagen van de darmwand en de organen om de darm heen. Of van de diepere lagen van slokdarm, maag, dunne darm of alvleesklier.
Echo-endoscopie kan via de mond om de slokdarm, maag, dunne darm en/of alvleesklier te onderzoeken of via de anus om de endeldarm te onderzoeken.
Endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie of ERCP is een onderzoek om de galwegen af te beelden. Een endoscoop wordt door de mond van de patiënt naar binnengebracht tot voorbij de maag en in de twaalfvingerige darm. Daar bevindt zich de uitmonding van de galgang, die de papil van Vater wordt genoemd.
Door de endoscoop kunnen verschillende instrumenten worden ingebracht. Instrumenten kunnen worden opgevoerd door de papil van Vater. Als er contrastvloeistof in de galgang wordt gespoten, kunnen er röntgenfoto's worden gemaakt die de galgang afbeelden. Bij een ERCP kunnen galstenen in de galgang vastgesteld en verwijderd worden, een pancreaskopcarcinoom (kanker van de kop van de alvleesklier) of andere aandoeningen van de galgang vastgesteld en ook evt. een buisje (stent) in de galgang ingebracht als die vernauwd is.